“Itt van az ősz itt van újra…”

imagesCsak azért mert hidegebb van, nem kell felhagyni a szabadtéri edzéssel, sőt. Nagyon sok előnye van a szabadtéri edzésnek. Semmi más nem kell, csak egy kicsit tovább kell készülni egy-egy edzésre. Egy kicsit több ruhát kell felvenni???
Ennyi lenne az egész? Lényegében igen és mégsem.

A réteges öltözködés fontos és az sem baj, ha van lehetőségünk olyan alsó ruházatot felvenni ami szívja az izzadságot. És esetleg olyan felsőt ami véd a széltől és az esőtől. Miben kell mégis változtatni egy kicsit? Mivel hamarabb sötétedik, ha például futni mész, akkor nem baj ha mások is látnak, vegyél fel fényvisszaverő szalagot. A bemelegítés szerepe megnő, figyelni kell az ízületekre, csökkenteni kell a sérülés veszélyét.  Valamint az edzés végén a nyújtásra, hogy hatékony legyen a regeráció.

Vitaminoknak is megnő a szerepe, az amúgy is fontos C-vitamin, ami nem csak segít ellenállóvá tenni az immunrendszeredet, de az izmaidat is karban tartja. Az aszkorbinsav fokozza szervezetünkben az immunrendszer működését, növeli a fehérvérsejtek számát, melyek szembeszállnak a testünket megtámadó kórokozókkal, és fokozza a fehérvérsejtek működését. Jelentősen csökkenti a meghűléses betegségek, a nátha tüneteit. Általában azt javasolják, hogy napi 200 mg elég, szerintem ez max a tízóraiig elég, azt javaslom, hogy napi 1000 mg kiindulásnak jó. Fontos hogy Krómmal szedjük, mert az javítja a felszívódást. Nem kell aggódni, hogy túlterheljük a szervezetünket, hiszen egy vízben oldódó vitaminról van szó, így ha elegendő vizet iszunk – napi 3-4 litert – akkor kiürül a szervezetünkből a felesleg. Természetes úton is kell növelni a c-vitamin bevitelt. A természetes C-vitamin megtalálható citrusfélék gyümölcseiben, mint például a citrom, narancs, grapefruit, valamint bogyós növényekben, zöldség és főzelékfélékben, ilyen a paradicsom, paprika, kelvirág, burgonya és még sok egyéb növény termése. Magas C-vitamin tartalmú a csipkebogyó piros termése, ezért hasznos, ha megfázás esetén csipkebogyó teát iszunk.

Az egészség megőrzéséhez másik fontos vitamin a D-vitamin. D-vitamin zsírban oldódó vitamin, mely a szervezetben raktározódik. A D1-, D2- és D3-vitaminok tartoznak a D-vitamin gyűjtőnév alá, közülük a szervezet számára legjobban felhasználható forma a D3-vitamin. Provitaminja a 7-dehidro-kolekalciferol, melyből a napfény UVB sugarának hatására a bőrben képződött D3-vitamin jut a szervezetbe. Azonban nem a napfény az egyetlen leheletöltéstőség a D-vitamin felvételére, tápanyagokkal is magunkhoz veszünk D3-vitamint, ilyen források a tejtermékek, a tojás, a tőkehal és a tőkehal májának az olaja. Napsütéses időben akár fél óra szabadban eltöltött idő is elég lehet, hogy napi D-vitamin- szükségletünket fedezzük. Ezért fontos, hogyha kicsit süt a nap, akkor legalább sétálni menjünk el, ha van rá lehetőség. Akár egy erkélyen elfogyasztott csipkebogyótea hatásos combo lehet, hogy tegyünk a szervezetünkért.  A D-vitamint rendszeresen szedők körében jóval alacsonyabb számban fordul elő influenza és egyéb légúti megbetegedés.

A hazai szakemberek példaértékű összefogásának eredményeképpen új ajánlást dolgoztak ki itthon a D-vitamin bevitelére, amely az egészséges felnőttek esetében napi 1500-2000 Nemzetközi Egység (korábban 400, majd 800 NE volt). Ezt a mennyiséget táplálékkiegészítő vagy gyógyszer formájában ajánlott bevinni ősztől tavaszig.

Ősszel kell felkészíteni a szervezetet fokozatosan a téli időszakra is, de erről legközelebb beszélek.