WARRIORUCK

11120516_854527071283457_5994336500527152493_o

 

Van egy testmozgás fajta, ami segít fogyni, a hátfájást is orvosolja és még a gymben is sokkal jobban teljesítesz, ha rendszeresen gyakorlod. A hátizsákkal végzett testmozgás egyszerűen kivitelezhető, bárhol gyakorolható és kiválóan alkalmasa arra, hogy megtapasztaljuk a teljesítőképességeink határait, hiszen bármikor növelhetjük a nehézségi szintet. Amellett, hogy teljességgel lefáraszt, számos éllettani szempontból hasznos “mellékhatása” is van. ebben a blogbejegyzésben ezek közül tekintünk át néhányat.

A katonák világszerte ismerik ezt a mozgásfajtát, hiszen hivatásuk megköveteli, hogy a legtöbb esetben magukkal vigyék a felszerelést. Ez akár 80 kilogramm is lehet bizonyos műveletek esetén, de a 20-30 kilós felszerelés teljesen alapnak számít manapság.

Ahhoz, hogy képesek legyenek a terepen ezzel a “súlyfelesleggel” mozogni, a  kiképzés szerves részét képezik a hátizsákos menetek és általában azok a gyakorlatok, amikor a katonák zsákot viselnek.

A WARRIORUCK a hátizsákot (angolul ruck sack) mint edzési eszközt használja és az edzések különböző szintűek lehetnek (így mindenki találhat magának megfelelő kihívást). A hagyományos katonai alakulatok katonái a kiképzés során általában 10-25 kilométeres gyorsított meneteket hajtanak végre 30-50 kilós zsákokkal.

Ahhoz azonban, hogy a különleges erőknél elvárt fizikumot felépítsd nem kell egy másik ember testsúlyával felérő zsákot cipelned, csak pakolj meg egy már használatban lévő hátizsákot egy kis (15-20 kg) súllyal, és már készen is állsz a megmérettetésre, amelynek az a célja, hogy fejlessze az állóképességedet.

 

Kalóriaégetés

Ha felveszed a hátizsákot, kicsit olyan érzésed less kalóriagégetés terén, mintha egy vadászgépben ráhúznád a forszázst. Nem arra gondolok, hogy sokkal gyorsabban fogsz mozogni, hanem arra, hogy sokkal több üzemanyagot égetsz el mozgás közben. Egy átlagos 30 perses seta során hozzávetőlegesen 125 kalóriát égetünk el, de ugyanezt a tevékenységet végrehajtva egy hátizsákkal ez 325 kalória ugyanannyi idő alatt.

Elképesztő ugye? Egy egyszerű hátizsák és máris háromszor annyi kalória ég el. Ha egy kicsit matekozunk és elképzeljük, hogy épp egy Warrior Fitness WARRIORUCK kihívásra készülsz fel, akkor csupán heti háromszor végrehajtott 30 perces menettel évente  32,200 kalóriát égetsz el! Ez öt kilo zsír elégetése, és még csak meg sem erőltetted magad különösebben!

A WARRIORUCK kihívás pedig nem harminc perces (ezt elárulhatjuk) és a WF instruktorok tesznek érte, hogy alaposan megdolgoztasd az izmaidat, és izzadj egy kicsit.

 

Fáj a hátad?

Ez gyakori probléma, főleg manapság, amikor órákig görnyedünk a monitorok előtt. Ha valaki ezt követően lemegy a konditerembe, gyakran megsérülhet, mivel sokan közülünk elfeledkeznek a megfelelő bemelegítésről és a gyakorlatokat sem mindig a kötelező forma betartásával hatjuk végre.

A hátfájás lassan népbetegséggé növi ki magát és az emberek százezrei próbálnak megfelelő matracot venni, meg a kuruzslók százai által kínált eszközökkel kúrálni magukat, hogy jobban legyenek.

Egy hátizsák felvételével kénytelenek vagyunk kiegyenesedni (ha nem így teszünk, akkor nagyon hamar érzékeljük a fájdalmat). A hátizmokat is erősíti a hátizsákos menet, éppen ezért sokkal jobb, mint bármelyik csodaszerszám, amit vehetünk magunknak.

 

Állóképességnövelés

A laza seta egy hátizsákkal a hátunkon (plane ha a menetütemet is helyesen választjuk meg) könnyedén egy kiadós edzéssé válhat, amikor a szívünk lazán a zsírégető tartományban kalapál. A hátizsákos menet azok számára is rendkívül jó alternative, akik valami oknál fogva nem szeretik a futást.

Egy az amerikai különleges erőknél végzett kutatás réámutatott arra, hogy a hátizsákos menetek sokkal biztonságosabbak (kevesebb sérülést okoznak) mint a futás és az állóképességnövelés tekintetében simán felveszik a versenyt a hosszútávfutással. A hosszútávfutók sérülési aránya 20-79% között mozog. A hátizsákos meneteket vizsgáló brit Sports Medicine kutatóinak felmérése szerint a menetek ellenállóbbá tesznek a sérülésekkel szemben.

 

Erőnlétnövelés

Érdekes módon azzal, hogy a testünket hozzászoktatjuk hogyan cipeljen extra súlyfelesleget terepen, növeljük az erőnlétünket is hiszen a nehéz súlyok cipelése, és esetleges szabad súllyal, vagy magával a hátizsákkal végrehajtott gyakorlatok menet során edzik a különböző izomcsoportokat, sok esetben olyanokat is, amelyekről addig fogalmunk sem volt.

Ha például próbáltad már az igazán gyorsított hátizsákos menetet hegyes-völgyes terepen, akkor biztosan ismerős az érzés, ami körülbelül egy kilometer után szinte elviselhetetlenné válik: a sípcsontod környéke annyira ég, hogy legszívesebben azonnal feladnád. Ha azonban kitartó vagy a második kilométerre elmúlik ez az érzés.

A hátizsákos menetek és gyakorlatok megalapozzák az egyéb erőnléti edzések során használt izomcsoportokat is, így a konditermi edzések során is tapasztalni fogod jótékony hatásukat.

 

Olcsó

Nem utolsósorban nem kell komoly anyagi áldozatot hoznod azért, hogy ezt a mozgásformát végezhesd. Eyg jó bakancs és egy használt hátizsák szinte minden háztartásban fellelhető, csak arra kell odafigyelned, hogy a hátizsákot úgy alakítsd ki, hogy ne vágjon bele a válladba.

Össze is kapcsolhatod bármilyen egyéb mozgással (például kutyasétáltatással, vagy a munkahelyre történő gyalogos seta helyett mehetsz hátizsákkal, ha bent le tudsz zuhanyozni). Mindössze annyit kell tenned, hogy amikor gyalog mész, néha magadra veszed a zsákot.

 

Szabadtéri mozgás

A legjobbat hagytam utoljára, hiszen tudjátok, mi a Warrior Fitnessnél nagyon támogatjuk, hogy kimozduljunk a szabadba és ne a zárt konditermekben összezsúfolva fejlesszük magunkat.

Ugyanakkor valljuk be őszintén az átlagos testépítő rutin unalmas tud lenni. Leírjuk előre a szetteket, amiket végre kell hajtani és azokat próbáljuk meg a legjobb tudásunk szerint a pihenőidőket betartva megcsinálni

Sokkal élvezetesebb, ha kimegyünk a szabad levegőre, ami lehet a közvetlen környezetünk a város is, vagy akár a szabad természet, és ott hajtunk verge gyakorlatokat. A terep szabadon variálható és (az időjárással együtt) állandóan újabb és újabb kihívásokat tartogat számunkra. Nincs két ugyanolyan edzés, váratlan helyzetek mindig adódnak, kell ennél több?

A szabadtéren végzett testmozgás ugyanakkor sokkal jobban csökkenti a stresszt és segít este az elalvásban is.