Futó cipő kiválasztása

Young couple: man and  woman run together on a sunset on lake coast.  Silhouette.

Manapság már nem lehet azt mondani, hogy a futás mindenki által végezhető, olcsó sport, nem kell más hozzá csak egy cipő meg szabad tér, meg cipő…

Én éppen cipő csere előtt állok és meg kell, hogy mondjam nincs egyszerű dolgom. Nagyon sok márkaboltot megnéztem, felpróbáltam a cipőiket, meghallgattam az eladók hozzáértését. Valamint figyelembe vettem a saját igényeimet.

Tudom, hogy a lábam pronáló (befelé dől a bokám) és olyan kell ami megtámasztja a belső lábélemet. Boka állás alapján megkülönböztetünk még szupináló és neutrális. Természetesen ez még tovább bontható, de mondjuk, hogy bokaállás alapján ez a három csoport közül valamelyikbe elég besorolni magunkat. A legtöbbet – sajnos – városlakóként betonon és parkokban futok, így tovább szűkül a cipők variációs lehetőségei. Persze vehetnék terepfutó cipőt is, vagy akár verseny cipőt, csak nem felelne meg ezen a terepen.

Arra is rá kellett jönnöm, hogy nem lesz olcsó mulatság. Vehetnék egy olcsó cipőt is, ami vagy a lábamat nyírja ki, vagy hamar tönkremegy. Az sem utolsó szempont, hogy nem baj ha jól érzem benne magam és jól néz ki. Vannak professzionális boltok, ahol kamerával megnézik az ember lábát futás közben, majd azt kielemezve javasolnak különböző márkákból a lépésünknek megfelelő cipőt. Elgondolkoztam, hogyha “x” éve így jó a testemnek (boka, csípő, térd), akkor most kívülről muszáj hatni rá egy cipővel? A válasz igen, mert ha rossz tartás, mozdulat rögzül be akár egy rossz cipőtől, az lehet hogy nem azonnal, de hosszútávon biztosan negatív hatással lesz az ízületeinkre.

Érdemes időben elkezdeni az új futócipő keresését, tájékozódni és a saját tapasztalatainkat is belevinni a kiválasztásba. Azt meg el kell felejteni, hogy a futás olcsó és mindenki által bárhol végezhető. Most csak érintőlegesen beszéltünk a futócipőről, ami a ruházatnak csak egy része.