Edzőtárs

Untitled-1Rengeteg információt hallunk, látunk, olvasunk arról, milyen korszerű eszközökkel hogyan tudjuk fejleszteni a fizikai képességeinket, és bár egyre jobban elterjedőben vannak a saját testsúlyos, és különböző funkcionális edzések, továbbra is többnyire a kondi gépekre korlátozódnak az elképzeléseink erre vonatkozóan.

Pedig, rengeteg lehetőség áll rendelkezésünkre a közvetlen környezetünkben,  mint edzés eszköz, amikre nem is gondolnánk. Ha a szabadban vagyunk, akkor akár egy fatörzs, nagyobb kődarab használható súlyként, boxként, step padként, és csak a fantáziánk szabhat határt a lehetőségeknek (természetesen, amíg az biztonságos keretek között nyújt lehetőséget az edzésre).

Ezen kívül létrehozhatunk, saját készítésű eszközöket, amihez a későbbiekben tippeket is fogunk adni.

De mindezek előtt egy nagyon kézenfekvő lehetőségként merül fel az opció, hogy az edzőtársunk legyen sokkal több, mint társaság, motiváció és támasz… mégpedig akkor, amikor egyáltalán semmilyen eszköz nem áll rendelkezésünkre. Legyen ő a plusz ellenállás.

Képzeljük csak el, hogy mennyi gyakorlat esetében használhatjuk a tásunkat plusz súlyként. Például guggolás vagy fekvőtámasz esetében. Ilyenkor az edzés teljesen más élményt fog nyújtani ahhoz képest, mint amikor a jól megszokott súlyokkal dolgozunk és kiválaszthatjuk a méreteket. Itt viszont szűkösek a választási lehetőségek, de éppen ez is a sajátossága, hogy ilyen és ehhez hasonló szituációk által kényszerít nagyobb elszántságra és küzdésre.

(T. Mónika guest postja)