A meditáció újraépíti az agyunkat

BrainHarvardMeditation-657x360

Nyolc hetes kutatóprogram részeként a Harvard Egyetem neurológiai kutatói bebizonyították, hogy a meditáció újjáépíti az agyunkat. Az MRI szkennerrel folymatosan nyomon követett kísérletek során a tapasztalt agytudósok a történelem során egyedülálló felfedezést tudományosan is alátámasztották és bebizonyították, hogy a meditációval tényleges változásokat idézhetünk elő a szürkeállományunkban.

Azok, akik meditációval foglalkoztak, mindamellett, hogy sokkal nyugodtabbak és kipihentebbek lettek, eddig is beszámoltak a kognitív funkciók javulásáról és egyéb pozitív mellékhatásokról. Sara Lazar az MGH Neuroimaging Research Program vezetője, illetve a Harvard Medical School tanára úgy fogalmazott, hogy “a kutatás tudományos módszerekkel is alátámasztotta, hogy a sokak által jelzett javuló kognitív funkciók mögött nem csak a közérzet javulása, hanem tényleges változások állnak”.

Az agy cerebral cortex részében, amely a figyelem és az érzelmi integritás központja különösen jelentős változásokat fedeztek fel a kutatók. A napi 27 percen keresztül végrehajtott meditációs gyakorlatok eredménye kézzelfogható és kimutatható.