A fehér halál

Screen Shot 2015-08-21 at 10.44.41 PM

109 éve született az akkor még a Finn Nagyhercegség területén található Rautjärviban Simo Häyhä, a valaha élt legsikeresebb mesterlövész. Az 1939-1940-es szovjet-finn téli háború során igazoltan 505 ellenséges katonát lőtt le puskával nagy távolságból és további 200-at géppisztollyal közelharcban.

Häyhät a seregben azonnal mesterlövésznek osztják be és ő már az első naptól kezdve sorra lövi le a szovjet katonákat, csak 1939. december 21-én 25-el végez. Rendkívüli elismertségre és hírnévre tesz szert a finn katonák között, míg a szovjetek rettegnek tőle és a Fehér Halál (Белая смерть) nevet adják neki.

Fegyvere az orosz Mosin-Nagant puskának a finn Fehér Gárda részére, a SAKO által gyártott M28 változata, ami rendkívül jól sikerült konstrukció és 2.000 méter távolságig lehet vele célzott lövést leadni. Még a harcok közben a finn vezérkartól kap egy egyedi SAKO M28/30 puskát is, valamint egy svéd üzletembertől egy távcsöves Mauser mesterlövész puskát, de marad jól megszokott puskájánál, mert az M28-at kis hossza miatt jobban tudja használni, mivel ő maga csak 160 cm magas. Ha közelharcra kerülne a sor, akkor a Suomi KP/-31 géppisztolyát használja, amit szintén halálos pontossággal kezel.

Screen Shot 2015-08-21 at 10.41.23 PM

A célzáshoz nem használ távcsövet, csak a puska saját irányzékát, mert így is tökéletesen pontos tud lenne és nem is szívesen használná, mert akkor fentebb kellene emelnie a fejét és így könnyebben észrevehető lenne. Alacsony magassága miatt inkább ülő helyzetből szeret tüzelni és nem fekvőből. Általában felszerelkezik több napra elegendő élelemmel és 50-70 db lőszerrel és napokra beveszi magát az erdőségekbe. Előszeretettel választja a bokrokat és a fák tetejét rejtekhelyül. Elsődleges célpontjai a szovjet tisztek és az utánpótlást, ellátmányt szállító katonák.

A kollaai fronton a háború során végig heves harcok folynak. 1940. márciusában, miközben zajlanak a béketárgyalások Finnország és a Szovjetunió között, ezen a frontszakaszon is megpróbálnak a szovjetek minél nagyobb területet elfoglalni. Häyhä is a fronton harcol, mikor 1940. március 6-án egy szovjet katonának sikerül fejbe lőnie. A lövedék az arca bal oldalán találja el és leszakítja az állkapcsa bal alsó részét. Katonatársai kimentik az eszméletlen Häyhät a frontvonalból és kórházba szállítják. 1940. március 13-án, a békekötés napján tér magához a kórházban az eszméletvesztésből. Súlyos sérüléséből idővel felépül, de ezután aktívan már nem vesz részt a további, a Szovjetunió ellen vívott finn háborúkban a második világháború idején.

Érdemei elismeréseként Carl Gustaf Emil von Mannerheim marsall, a finn főparancsnok soron kívül hadnaggyá lépteti elő és ebben a rendfokozatban is szerel majd le. Mikor megkérdezték tőle, hogy mi volt a sikerének titka, mindig csak annyit mondott, hogy: “a gyakorlás”.

A második világháború után sikeres kutyatenyésztő és szarvasvadász lesz. 96 éves korában, 2002. április 1-én, a finnországi Haminában éri utol a halál.