2015. CrossFit Games WOD Murph Kaliforniában

A Men’s Health a hétvégét a nagyon meleg Kaliforniában, Carson-ban töltötte és figyelte a legfittebb embereket a Földön a Reebok CrossFit Games-en. Elmondásuk alapján alig volt unalmas pillanat a versenyen, az alábbi öt különösen felkeltette érdeklődésüket.

1.: Björgvin Karl Guðmundsson teljesítménye a Murph WOD alatt.

A Murph[1] volt a meghatározó WOD pénteken. Kétség sem fér hozzá, hogy ez a 20 font (~10 kg) súllyal végzett edzés összetörte a Games versenyzőit. A gyakorlat sor alatt egy 20 font súlyú mellényt kell viselni és kezdésnek így kell futni 1 mérföldet (~ 1,6 km), azután 100 pullups (húzódzkodás), 200 push-ups (fekvőtámasz), 300 air squat (guggolás) és végül újabb 1 mérföld következett, természetesen mindezt időre kellett teljesíteni. Brutális!!!! Képzeld hozzá még a kaliforniai forróságot és az égető napsütést és már érthető is, hogy sokan miért nem csinálták végig a versenyt.

Ezeket figyelembe véve Björgvin Karl Guðmundsson teljesítménye szinte embertelen. Az izlandi fitness freak versenyzője – aki összesítésben a harmadik helyen áll a Games-en – 38:36-os idővel összezúzta Murph-t. Ez majdnem 20 perccel jobb idő, mint a legtöbb versenyző ideje, és majdnem egy perccel jobb eredmény, mint a játékokon összesítésben a második helyen álló Mat Fraser.

Guðmundsson elmondása alapján az volt a stratégiája, hogy az első futás alatt saját magával tudjon lépést tartani. Faser később elmondta, hogy neki „csak” az volt a célja, hogy a második helyen tudjon maradni, mert nem próbált energiát veszíteni azzal, hogy utolérje Guðmundsson-t.

2.: Ben Smith clean and jerk (felvétel és lökés) teljesítménye

Murph annyira kemény volt, hogy sok versenyző alul teljesített. Amikor a clean and jerk-re (olimpiai súlyemelés, amit a versenyzők akkora súllyal hajtanak végre, amekkorával csak bírnak) került sor sok versenyző az egyéni legjobbját nézve 30-40 fonttal alul teljesített.

Ben Smith nem tartozott közéjük. A srác eddigi legjobbja a CrossFit.com alapján 335 font (~152 kg) volt. De sikerül 347 fontot (~157,3 kg) elemelnie, aztán a feje fölé emelni, és ezzel nem csak egyéni rekordot állított be, hanem a második helyre emelte be magát a versenyen.

Smith emelése elindította azon az úton, hogy a Reebok CrossFit Games alatt elnyerje a „Fittest Man on Earth” (a legfittebb ember a földön) címet.

3.: Rich Froning csapattársa (aki egy 42 éves háromgyermekes anya)

Rich Froning visszavonult az egyéni versenyzéstől, miután zsinórban a negyedik CrossFit Games versenyt is megnyerte 2014-ben. De még mindig nem ért véget a siker sorozata. Csapata, CrossFit Mayhem, vihette haza a csapat győzelemért járó kupát.

Persze sokat segít, hogy Rich Froning is a csapat tagja. Bár még mindig őrületes formában van, de sokkal alacsonyabb szinten teljesít, mint amikor egyéni versenyzőként a csúcson volt. Ezért is csodálkoztunk, amikor kiderült, hogy a csapat egyik kulcsembere, egy 42 éves három gyermekes családanya.

Lauren Neal három gyermeke – középiskolástól a főiskolásig- édesanyja, és teljes munkaidőben dolgozik az edzések mellett. Szóval Neked mi a kifogásod, hogy nem éred el a célodat az edzés területén?

Lauren Neal

4.: Brooke Ence hasa (és karja)

Brooke Ence

5.: Pegboard – egy epikus kudarc

A legtöbb CrossFit versenyszám nem kerül bejelentésre az esemény tényleges kezdéséig. Ezért is ilyen cool ez a verseny – és az atlétáknak mindenre fel kell készülniük, mint Dave Castro-nak is, aki tervezi a versenyek eseményeit és esetleg azokat meg kell másítania.

Castro úgy döntött, hogy az idei utolsó versenyszám a „pegboard climb” (lukakkal teli táblán mászás) lesz. Ez egy magas lukakkal teli fal, amit két csappal kell megmászni. Csak 6 embernek sikerült teljesítenie ezt a feladatsort a 36-ból, melynek része volt még Row (evezés), Assault Bike sprints (üldözéses bicikli sprint), és egykezes súlyzóval szakítás.

„Amit tettem, az rámutatott a versenyzők gyengeségére. És tudod mit?, – mondta Castro, jövőre visszatérünk, és újra betesszük ezt a kib…ott feladatot, és valószínű ez nem fordul elő többet velük.”

 A srácok, akik felmentek, egy egyszerű stratégiát követtek: nem hagytak ki egy lukat sem, szorosan a testük mellett tartották a könyöküket, 90 fokban (vagy kevesebben) behajlítva.

„Ez a legfontosabb dolog, ha az ember kötélre vagy Pegboard-ra mászik” mondja Annie Sakamoto, CrossFit sportoló. „tartsd a könyöködet szűken, majdnem annyira, mint a „plank” pozícióban, használd a „core” izmaidat (törzs izmai) miközben mászol, így kevésbé fáradsz el.

[1] Michael Patrick “Murph” Murphy: A Neavy Seal tisztje, aki kiérdemelte a legmagasabb kitüntetést, a becsület érdemrendet (Medal of Honor) afganisztáni missziója után, ahol hősi halált halt a csapatáért. Életét kockáztatva feladta fedezékét, hogy rádióüzenetet tudjon küldeni a parancsnokságra, mert az azonnali reagálású erők támogatására volt szükségük. Utána a sebesülései ellenére tovább folytatta a harcot. Ez az igazi önfeláldozás a beosztottakért, a társakért. De ki ne látta volna a Survivor (a túlélő) című filmet.